poniedziałek, 12 października 2015

Orkiszowa szarlotka


SEZON NA SZARLOTKĘ UWAŻAM ZA OTWARTY
MOJA ULUBIONA

szklanka mąki orkiszowej typ 1850
pół szklanki mąki tortowej 
2-3 łyżki cukru pudru
1 jajo
100 g masła 62 %
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
1 kg jabłek
pół opakowania suchej galaretki cytrynowej
odrobina cynamonu

Masło i jaja powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę posiekać z masłem. Dodać proszek,cukier,aromat i jajo.
Zagnieść. Podzielić na dwie części (jedną większą,drugą mniejszą),owinąć w folię i schować do lodówki na ok. 30-40 minut.
W międzyczasie przygotować jabłka.
Obrać, pokroić w kostkę,włożyć do garnka i podlać odrobiną wody.
Prażyć/dusić ok. 20-30 minut. 
Następnie dodać suchą galaretkę i odrobinę cynamonu, wymieszać.
Formę prostokątną 26x13 wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną,a następnie wyłożyć ciastem (większym). Można rozwałkować lub wylepiać palcami. Ja rozwałkowałam.
Na to jabłka.
Na wierzch rozwałkować pozostałe ciasto.
Piec w 180 stopniach przez 30-35 minut :)



5 komentarzy:

  1. Ah, dziewczyno! Tak kusisz tą szarlotką, a ja na razie "bawię się" dynią, jabłuszka zostawiam na później, może nawet wypróbuję twój przepis, tylko mam pytanko - czy mąkę pszenną można zamienić owsianą czy nawet dać tylko orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ja kocham szarlotkę <3
      Można dodać samą orkiszową :)

      Usuń
  2. Orkiszowa szarlotka to sposób na szczęście! :) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń