piątek, 29 stycznia 2016

Ciasteczka orkiszowe bez dodatku tłuszczu



Proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
Mimo braku masła nie są twarde :)

1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
pół szklanki mąki pszennej tortowej
1 jajo
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
aromat waniliowy

Mąkę przesiać do miski. 

Dodać cukier,jajo, jogurt i aromat.
Zagnieść.
Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 h.
Ciasto rozwałkować na średnią grubość. Wykrajać kształty.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciastka mlekiem i ew. posypać cukrem brązowym.
Piec 15 minut w 180 stopniach.

4 komentarze:

  1. fajne małe co nieco:) zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste a takie pyszne i zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z proszkiem do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń